11 Nisan 2013 Perşembe

Katmer Böreği Tarifi




İçindekiler:
1/2 litre bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket toz maya
aldığı kadar un
arası için 250 gram tereyağı
arası için 1 çorba kaşığı tahin
içi için 3 adet haşlanmış patates
içi için 1 adet soğan
içi için 2 çorba kaşığı tereyağı
içi için karabiber
içi için kırmızı toz biber
içi için tuz
üzeri için yumurta sarısı

Yapılışı

Önce böreğimizin içini hazırlayalım. Bunun için soğanları çok küçük şekilde doğrayalım ve tereyağında kavuralım pembeleşene kadar. Ardından baharatlarını ve patatesi ekleyip bir süre çevirip ocaktan alalım.
Arası için kullanacağımı tereyağını ayrı küçük bir tavada eritelim. Yanlız yakmayalım. Sadece erisin ve ocaktan alalım. Üzerine tahini de ekleyip iyice karıştıralım.
Şimdi hamuru yoğurmalıyız. Bunun için önce unu ve sırasıyla diğer malzemeleri koyalım. Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edelim.
Yoğurduğumuz hamuru yumurta büyüklüğünde bezeler haline getirelim. Daha sonra bezeyi düz ve unlu bir zemin üzerinde servis tabağı büyüklüğünde açalım. Daha sonra hazırladığımız tereyağı ve tahin karışımından sürelim ve hamuru kenarlarından içeri doğru birleştirerek yuvarlak bir beze haline getirelim. Daha sonra tüm bezeleri bu şekilde yaparak bir tepsiye dizelim ve üzerini nemli bir bez ile örterek buzdolabına kaldıralım. 1 saat boyunca bu şekilde dinlenmeleri gerek.
Dolapta dinlenen hamuru merdane yardımı ile servis tabağından daha küçük şekilde açalım ve patetesli içimizden koyup önce kenarlarını içer doğru katlayalım, daha sonra rulo şeklinde saralım.
Tüm malzemeleri aynı şekilde değerlendirelim ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürdükten sonra zevkimize göre susam veya çörekotu serpelim.
Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında iyice kızarana kadar pişirelim.

0 yorum:

Yorum Gönder