16 Nisan 2013 Salı

Aşure Tatlısı Tarifi




Malzemeler:
  • 500 gr aşurelik buğday
  • 250 gr nohut
  • 250 gr kuru fasulye
  • 3 yemek kaşığı pirinç
  • 100 gr kuru beyaz üzüm
  • 50 gr kuş üzümü
  • 150 gr kuru incir
  • 150 gr kuru kayısı
  • 50 gr ceviz
  • 50 gr fındık
  • 50 gr dut kurusu
  • 50 gr çam fıstığı
  • 850-900 gr toz şeker
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 5- 5,5 litre su (4 litre ile başladım gerektikçe ekledim.)
  • isteğe göre 1 kahve fincanı gül suyu
Üzeri için:
  • Nar taneleri
  • kuş üzümü
  • Fındık
  • kuru kayısı ve incir parçaları
  • Hindistan cevizi rendesi
Yapılışı:Buğday, fasulye, nohudu ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın.Buğdaya 4 litre su ve 1 çubuk tarçın ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatın. (Kaynarken eksildikçe su ekleyin)Fasulye ve nohudu süzüp ayrı tencerelerde haşlayın ( buğday dahil üçünü de aynı anda kaynatmaya başlamanızı tavsiye ederim). Pirinç için bir cezve kullanın.Malzemeler haşlanırken kuş üzümünü suya koyarak 15-20 dakika kadar bekletin. Kuru kayısıları ve incirleri nohut büyüklüğünde doğrayın.Buğdayın kaynama suyu beyazlaşıp yoğunlaşmaya başlayınca haşladığınız nohut ve kuru fasulyeyi, pirinci ve dut kurusunu ekleyin.  Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatın.Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın.Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika karıştırarak pişirin. En son incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.Aşure sıcakken kaselere boşaltın. Soğuduğunda istediğiniz malzemelerle süsleyerek servis yapın.

0 yorum:

Yorum Gönder